Sedam brada sedme umetnosti

Teško da postoji osoba koja ne voli da ponekad pogleda dobar film. Naravno, tu su i filmofili, poput mene, koji jednostavno gutaju sve što im se ponudi. Bilo kojoj grupi da pripadate, moram odmah da skrenem pažnju da je odabir glumaca u ovom tekstu napravljen bez nekog posebnog šablona i verovatno su preskočeni neki vama dragi glumci koji su istovremeno i ozbiljne bradonje. Ali ako bi se držali tih principa, naslov teksta bi morao da bude 77 brada…

Mogu da kažem da uopšte nije lako napraviti ovako skraćen spisak jer je Hollywood pun impresivnih brada, a naročito je bilo teško postaviti određene kriterijume - dugogodišnji bradonja, povremeni bradonja, bradonja zbog uloge…

Na kraju se pokazalo da je najbolje napraviti svojevrsni miks i fokusirati se na temu, a to je brada!

Tom Hardy

Najmlađi na listi, jedan je od mojih omiljenih glumaca poslednjih godina, ali to nije razlog zašto se tu našao. Zvezda filmova Mad Max: Fury Road i Venom, kao i serija Taboo i Peaky Blinders, potpuno zasluženo zauzima svoje mesto na ovoj listi. Nije njegova brada toliko impresivna, koliko su neverovatne njegove transformacije, od  totalnog baby face izgleda bez brade do krajnje brutalnog sa njom.

Mora se pomenuti i to da ožiljak preko njegove desne obrve celoj priči daje poseban šarm.

Tom Hardy 

Chuck Norris

Šta reći? Čovek je legenda! Teško je proceniti da li ga više volimo zbog njegovih filmova ili zbog čuvenih viceva u kojima je takođe glavni akter. Jedan od njih govori o tome kako je Chuck zabranio bradi da raste više nego što on odredi. A to možda i nije daleko od istine. Pa pogledajte samo njegovu bradu. Kroz celu karijeru izgleda isto i zaista je teško videti Chuck-a bez brade. Jedan je od retkih glumaca kome je brada bila zaštitni znak.

Chuck Norris

Jeff Bridges

Još jedan od velikana za kojeg se može reći da je prepoznatljiv po svojoj bradi. Dobitnika Oskara za najbolju mušku ulogu u ostvarenju Crazy Heart iz 2009. godine, teško ćete videti bez brade. Ostaje pitanje da li uloge bira tako što traži isključivo bradate likove ili je vremenom postao toliki autoritet da reditelji jednostavno više ne očekuju da će Jeff prilagoditi svoj izgled određenoj ulozi. 

Jeff Bridges

Mel Gibson

Ovog čoveka ili volite ili mrzite. Ja lično mnogo više volim njegova glumačka nego rediteljska ostvarenja ali je činjenica da je više nagrada dobio za režiju nego za glumu. Prosto je neverovatno da Mel nije dobio Oskara za najbolju mušku ulogu u njegovom ostvarenju Braveheart iz 1995. godine, mada se mora reći da je film dobio ukupno 5 nagrada Akademije, među kojima su i one za najbolji film i najbolju režiju. Takođe, retki su oni koji neće sa zadovoljstvom pogledati, po ko zna koji put, reprizu nekog od filmova iz čuvenog serijala Lethal Weapon, koji se na našim TV kanalima prikazuje skoro kao Bolji Život.

Ali Mel se nije našao na ovoj listi zbog svega gore pomenutog, niti zato što je u pitanju originalni Mad Max. Iako kroz karijeru nije nosio bradu, poslednjih godina ona je postala neizostavni deo njegovog stajlinga. I mora se reći da izgleda impresivno. Tako nešto valjda dolazi sa godinama. 

Mel Gibson

Pierce Brosnan

Ko bi rekao da jedan Irac i bivši James Bond može da završi na jednoj ovakvoj listi. Iskreno, retko ko. Brosnan nije na mojoj listi ni u 20 omiljenih glumaca ( mada sam ga voleo kao Bonda ) a realno, čovek nije ni imao neke ekstremno uspešne filmske uloge. Takođe, za njega se nikako ne može reći da je njegova brada njegov zaštitni znak. Kako je dospeo ovde? Pa pogledajte samo tu bradu! Po meni, to je pravo oličenje elegancije i stila. Prosto ga je nemoguće zaobići. I kao i kod Gibsona, sve to dolazi sa godinama.

Pierce Brosnan 

George Clooney

Mnogi će reći da se Clooney našao na ovoj listi preko veze. Da je vidljiv ženski uticaj pri donošenju odluke da on bude uvršten među sedmoricom. Sve vas koji ste to pomislili moram odmah da demantujem. Priznajem da je bilo pritisaka, naročito u poslednjem eliminacionom krugu kada je moralo da se odabere da li će otpasti on ili Dicaprio. I koliko god da nikada nisam voleo ni njegove uloge ni njegov imidž velikog holivudskog zavodnika i omiljenog neženje, čovek se dosta promenio baš od kako se oženio. Da li je Amal zaslužna za njegov novi izgled ili je, kao i kod prethodne dvojice, taj neki šarm došao sa godinama? Na to pitanje nemam odgovor. Sigurno je samo da je Clooney zaslužio svoje mesto na ovoj listi jer mu brada odlično stoji i sa njom izgleda bolje nego ikada.

George Clooney 

Sir Ian McKellen

Za nekoga možda iznenađenje ili razočarenje, ali za mene je ovo svakako poslastica za sam kraj. Iako tokom cele svoje karijere Ian nije bio deklarisani bradonja, poslednje dve decenije je verovatno najupečatljivija brada u svetskoj kinematografiji. Iako je McKellen imao impresivnih pozorišnih i filmskih uloga, gde je čak igrao i u nekim blockbuster-ima ( Magento - X Men ), ipak će ostati upamćen po liku Gandalfa, koji je jedna od ključnih figura u obe Jackson-ove trilogije. Ne samo što znam nekolicinu bradonja koji su bar u nekom trenutku poželeli da imaju bradu kao Gandalf, već znam i veliki broj primera gde je izgled dobroćudnog čarobnjaka pomogao deci da se oslobode straha od bradatih očeva, stričeva, ujaka i sl.

Bonus

Tokom čitanja ovog teksta mnogi od vas su verovatno stekli utisak da su starije holivudske bradonje favorizovane u odnosu na ostale. To zapravo i jeste tačno jer ipak malo više respektujem sedu bradu od one “zelene”. Ipak, izbor je bio veoma težak i uopšte nije bilo lako skloniti sa liste neke likove koje cenim i kao glumce i kao bradonje, pa zato sada hoću da pomenem neke od njih: Rayan Reynolds, Bradley Cooper, Jake Gyllenhaal, Hugh Jackman, Ryan Gosling, Christian Bale, Viggo Mortenson, Brad Pitt, Leonardo Dicaprio, Jason Momoa, Chris Hemsworth i Chris Pine.

Koji je Vaš omiljeni bradonja sedme umetnosti?

Povezani Tekstovi

10 Uobičajenih Grešaka u Negovanju Brade i Kako Ih Izbeći
10 Uobičajenih Grešaka u Negovanju Brade i Kako Ih Izbeći
Održavanje brade nije lak zadatak. Zahteva posvećenost, upornost i znanje. Bez obzira da li ste iskusni bradonja ili ...
PROČITAJ VIŠE
Nauka o Rastu Brade i Razumevanje Faktora Koji Utiču Na Njen Rast
Nauka o Rastu Brade i Razumevanje Faktora Koji Utiču Na Njen Rast
Brada. Ona je tu već vekovima i nose je muškarci svih kultura, rasa i vera. Od drevnih Egipćana do modernih hipstera,...
PROČITAJ VIŠE
Šta Je Balzam Za Bradu i Da Li Zaista Vredi?
Šta Je Balzam Za Bradu i Da Li Zaista Vredi?
Uložio si vreme i strpljenje u gajenje brade koja bi naterala i najveće poštovaoce, ali i one koji to nisu ludi za br...
PROČITAJ VIŠE
Kako Gajiti i Nositi Bradu - Trendovi za 2023. godinu
Kako Gajiti i Nositi Bradu - Trendovi za 2023. godinu
6 najpopularnijih stilova i kako ih postići Nošenje brade je u modi već vekovima, ali trendovi se stalno menjaju. Od ...
PROČITAJ VIŠE

2 komentari

  • Како списак брадоња без Доналда Сатерленда и Шон Конерија?

    Поп
  • Shon Coneryl

    Grujica

Ostavite komentar

Ime .
.
Poruka .

Komentari moraju biti odobreni pre objavljivanja