Sapun Za Bradu ili Šampon Za Kosu: U čemu je razlika?

Umetnost održavanja Vaše brade u potrazi za njenim najboljim izdanjem je često veliki izazov, ali je svakako olakšan obiljem proizvoda za doterivanje koji su danas dostupni.

Često pitanje među mnogim muškarcima se fokusira na neophodnost korišćenja različitih proizvoda nasuprot korišćenju samo jednog ili dva. Na primer, zašto ne koristite samo običan šampon za kosu na bradi?

Mojo Beard Sapuni Za Bradu

Kao što se ispostavilo, razlozi su mnogobrojni, i mi smo tu da ih ispitamo i da bolje razmotrimo sredstva za negu Vaše brade i ona koji su namenjeni Vašoj glavi. Na kraju, nadamo se da ćete bolje prilagoditi svoju rutinu za negu brade, i razumeti zašto se upotreba proizvoda dizajniranih za određenu namenu isplati na putu ka zdravijoj i atraktivnijoj bradi.

Sapun vs Šampon I zašto se razlikuju

Mnogo je razloga zašto bi muškarac mogao da pomisli da je u redu koristiti običan šampon na bradi. Kao prvo, zgodno je: tu bocu šampona već drži pod tušem, zašto je ne iskoristiti i ubiti dve muve jednim udarcem?

Pa, kao prvo, možete ubiti i vašu bradu, ali do toga ćemo ubrzo doći.

Još jedan razlog sledi liniju razmišljanja - dlaka je dlaka, koja je opet neispravna. Dlake na licu i kosa na glavi nisu iste, kao što dokazuju razne studije.

Naravno, neki muškarci će uvek ukazivati na troškove - ne da to nije u redu - i tvrditi da trošenje novca na dve vrste šampona uzima svoj danak od budžeta. Ali, hej, ako ste zaista posvećeni tome da imate najbolju, najzdraviju bradu, onda morate da uložite u nju i finansijski. Osim toga, ako malo bolje razmislite, uvek možete smisliti nekoliko načina na koje svaki dan razbacujete novac.

Hajde da ipak zakopamo malo dublje, i istaknemo razlike između Sapuna Za Bradu i šampona za kosu, i zašto se ne možete osloniti na šampon u potrazi za najboljim izgledom Vaše brade.

Sapun Za Bradu: Šta je i zašto bi trebalo da ga koristite

Ako bismo morali da izaberemo jednu veliku razliku između Sapuna Za Bradu i običnog šampona, onda je to ovo - Sapun Za Bradu ne uključuje hemikalije koje uklanjaju sa kože prirodna ulja. Istina, možete pronaći prirodne šampone koji ne ometaju Vašu kožu kao što je to slučaj kod većine masovnih proizvođača, ali šampon za kosu treba da održava prirodna ulja na minimumu tako da vaša kosa ne izgleda kao da ima stalan sjaj, odnosno da izgleda kao da je  masna.

Mojo Beard Sapuni za bradu

Ali šta je to sa prirodnim uljima? Sve se svodi na lojne žlezde koje se nalaze u korenu svakog folikula dlake koje proizvode ulje koje se zove sebum. Sebum čuva kožu i kosu, bilo na temenu glave ili na bradi, vlaži i dobro je hrani, što je neophodno za sveukupno zdravlje dlake. Nedostatak sebuma, kao što možete zamisliti, lako može proizvesti suvu, lomljivu kosu - koja onda izgleda kao tupa, beživotna masa, slomljenih i rascepkanih krajeva.

Sebum, ukratko, reguliše koliko vode ulazi i izlazi iz Vaše kože, štiteći je od gljivičnih i bakterijskih infekcija. Previše sebuma, međutim, može začepiti pore kože, pa je u redu ukloniti nešto od toga - to je ono što Sapun Za Bradu ostvaruje, tj. oslobađa se viška sebuma, zadržavajući odgovarajuću količinu kako bi se održala hidratacija brade. Koži glave obično nije potrebna ista količina prirodnih ulja da bi ostala hidratizovana bez da izgleda masno, pa je šampon za kosu formulisan tako da se oslobodi viška tih ulja.

Suština je u tome da ako želite zdravu i sjajnu bradu, obavezno morate sačuvati deo prirodnih ulj na njoj.

Brada koja ima pravu količinu prirodnih ulja ima i prirodni sjaj.

Postoje i drugi načini na koje Sapun Za Bradu pomaže Vašoj bradi i brkovima na način na koji šampon za kosu to ne može:

Visokokvalitetni sapuni za pranje brade sadrže sastojke koji su anti-inflamatorni, antivirusni i anti-bakterijski za promovisanje zdrave i sjajne brade koja je takođe prijatna za nošenje.

Udobnost je ponekad pitanje života ili smrti (OK, ne doslovno) za muškarce koji pate od svraba brade. Svrab brade je čest problem kod muškaraca i, u nekim slučajevima, to je nekima dovoljno da razmotre preduzimanje drastične mere - brijanje brade. Nedostatak dovoljne hidratacije je uzrok mnogih smetnji na bradi, od kojih je najčešća svrab. Drugi uzrok svraba brade su infekcije folikula dlake uzrokovane bakterijama, kao i svrab uzrokovan iritiranom, upaljenom i perutavom kožom.

Niste čuli za perut na bradi? Pa to su one dosadne pahuljice suve kože koje nastaju kada brada postane suva. Pojava peruti nije nužno Vaša greška, jer što duže raste brada, više prirodnih ulja je potrebno da bi se zadovoljili zahtevi Vaših folikula. U većini slučajeva, nema dovoljno ulja da se održi korak sa rastom, zbog čega su hidratantni proizvodi kao što su ulja za bradu, balzami i buteri za bradu neophodni u Vašem kompletu za negu brade.

mojo beard

Sapuni Za Bradu formulisani su da upravljaju sadržajem ulja na bradi na najpogodnijim nivoima. Svaki proizvod koji je previše mastan dovodi i do previše masne kože. Isto važi i za proizvode, kao što su mnogi redovni šamponi, koji isperu previše ulja i ostavljaju Vašu bradu i kožu ispod nje previše suvom.

Proizvodi koji nisu namenjeni za upotrebu na bradi, kao što je šampon za kosu, mogu oslabiti korene Vaših folikula dlake na licu, što, sa svoje strane, povećava šanse da dlaka otpadne, izlomi se ili razvije oslabljen koren što utiče na njeno dugoročno zdravlje.

Koliko često je potrebno prati bradu

Većina muškaraca svakodnevno pere kosu, što nije preporučljivo, da budem iskren, a mnogi takođe misle da bi trebalo svakodnevno prati i bradu. Ako ništa drugo, razmišljajte da perete bradu ređe nego što perete kosu - dovoljno je i dva do tri puta nedeljno.

Koliko često je potrebno koristiti Sapun Za Bradu zavisi i od Vašeg zanimanja. Naši Sapuni Za Bradu su formulisani tako da ih možete koristiti svaki dan. Međutim, preporučujemo da operete bradu samo po potrebi.

Ipak, ako ste zaposleni na mestu gde ste svakodnevno izloženi prljavštini i prašini, onda je upotreba Sapuna Za Bradu svakog dana u redu, i verovatno neophodna.

Ukoliko koristite sredstva za pranje brade svakodnevno, odlična je ideja da nakon što operete bradu koristite neku vrstu regeneratora, kao što su naši Buteri Za Bradu - o čemu ćemo kasnije pričati.

Još jedna stvar koju treba potražiti prilikom skeniranja liste sastojaka sredstava za pranje brade je silikon. Svakako želite da izbegnete silikonske proizvode; ne zato što su svi loši ili zli, već zato što nisu rastvorljivi u vodi. To znači da je teže isprati ih iz dlake nego šampone koji su topivi u vodi. Zašto uopšte stavljaju silikone u te proizvode? Pa, pomažu da vaša brada izgleda sjajno, što mnogi žele. Silikon ispunjava poroznost koja se nalazi u dlaci i veštački pumpa dlaku da bi izgledala zdravije i sjajnije. S druge strane, vrhunski proizvodi bez silikona će pomoći da Vaša brada izgleda sjajnije tako što će dlake učiniti zdravijim.

Poslednja beleška o pranju brade: uverite se da ono što kupujete je ono što deklaracija tvrdi da jeste. Mnogo je proizvoda koji tvrde da su namenjeni za bradu, ali su zapravo regularni šamponi/sapuni koji Vam nikako neće pomoći.

Mojo Beard Proizvodi Za Negu Brade

 

Što se tiče učestalosti pranja brade, mogli bismo da se svrstamo u tri kategorije:

Po tipu kože

Ako imate masnu kožu - jer proizvodi više sebuma - možete češće oprati Vašu bradu. Iako želite da koža i brada zadrže prirodna ulja, previše ulja može začepiti pore i dovesti do pojave bradavica i akni. Međutim, ako imate suvu kožu, previše pranja će je još više osušiti, tako da treba da sačekate tri ili četiri dana između pranja. Muškarci sa kombinovanom kožom, u međuvremenu, mogu sigurno oprati bradu svakih nekoliko dana i, u stvari, čak mogu samo da isperu bradu vodom ako ona postane malo masna pre sledećeg pranja.

Po bradi

Grube, debele brade su mnogo suvlje od tanje brade. Kovrdžava dlaka je takođe tipično uvek suvlja. Ako je Vaša brada gruba i / ili kovrdžava, preporučljivo je ređe pranje. Ako Vam je brada tanka, možete je prati češće jer će Vam to pomoći da brada izgleda popunjenije.

U zavisnosti od klime

Ako živite u suvoj klimi ili na nekom mestu gde su zime oštre, Vaša koža i brada imaju tendenciju nedostatka vlage. Zato je važno ostaviti dovoljno vremena da se Vaš sebum podigne pre sledećeg pranja. I uvek koristite i neki proizvod za kondicioniranje, kao što je buter za bradu ili ulje za bradu, da biste nadoknadili izgubljenu vlagu.

Ako živite u vlažnoj klimi, posebno u onoj sa visokom vlažnošću, Vaša koža i brada verovatno imaju više vlage nego što im je potrebno. Previše vlage može učiniti Vašu kožu lepljivom i privući višak prljavštine i mikroorganizama koji mogu začepiti pore.

Šamponi za kosu i zašto ih ne bi trebalo koristiti na bradi

Redovni šamponi za kosu u osnovi imaju dve osnovne svrhe - da očiste kosu i da je oslobode od ulja koja čine da izgleda masno.

Jedan od razloga zašto Vaša kosa izgleda kao da je masna je koža ispod nje. Koža na glavi je deblja od kože ispod brade, ima više žlezda, pora itd., što znači da proizvodi više ulja. Istovremeno, koža ispod Vaše brade zahteva nežnije pranje, jer je tanja i proizvodi manje ulja od kože na temenu glave.

Šampon sadrži površinski aktivne materije koje utiču na njegovo funkcionisanje u celini. Površinski aktivne supstance obezbeđuju penušava i deterdžentna svojstva šampona, naročito anionskih surfaktanata. Uobičajeni anionski surfaktanti koji se nalaze u šamponu za negu kose su natrijum lauret sulfat, natrijum lauril sulfat i drugi sulfati koji mogu oštetiti kosu kada se konzistentno koriste tokom dužeg perioda.

Još jedna hemikalija koju ćete naći u mnogim generičkim šamponima je polietilen glikol, koji se koristi u svemu, od krema za kožu, ličnih maziva, pa čak i kod paintball boje. Iako ti sastojci nisu zakonom zabranjeni, neki ljudi prijavljuju nepovoljne fizičke reakcije, kao što su alergije, nakon izlaganja tim preparatima.

Evo kako da koristite sapune za bradu

Da budemo jasni, pranje Vaše brade nije tako komplikovano kao, recimo, operacija mozga. Međutim, postoji nekoliko pravila koje treba pratiti da biste osigurali da dajete Vašoj bradi najbolji mogući piling bez preterivanja.

  • Za pranje brade koristite mlaku vodu. Vruća voda će brže otvoriti Vaše pore ali će negativno uticati na dlaku.
  • Pokvasite dlake na licu a spun omekšajte ispod mlaza mlake vode među dlanovima
  • Ravnomerno utrljajte sapun po licu sve dok ne napravite dovoljno pene
  • Odložite spun i nastavite da masirate kožu i dlake u svim pravcima
  • Isperite mlakom vodom
  • Obrišite lice suvim peškirom
  • Nanesiti neki kondicioner ( Ulje ili Buter Za Bradu )
  • Koristite Drveni češalj i Četku sa dlakom od divljeg vepra. Ovi alati imaju višestruke prednosti u odnosu na slične alate napravljene od plastike i drugih veštačkih materijala.

Zaključak

Pa, došao je trenutak da zaključimo priču o sapunima za bradu i običnim šamponima.

Nadamo se da razumete važnost upotrebe proizvoda koji su namijenjeni za dlaku lica na bradi i onih koji su namijenjeni za kosu na glavi. Razlike između proizvoda su značajne, kao i rezultati kada se pravilno koriste.

Da li koristite neka sredstva za pranje i negu brade? Koliko često ih inkorporirate u svoju rutinu? Da li ste otkrili neke savete ili trikove koji Vam rade posao? Voleli bismo da Vas čujemo!

Povezani Tekstovi

10 Uobičajenih Grešaka u Negovanju Brade i Kako Ih Izbeći
10 Uobičajenih Grešaka u Negovanju Brade i Kako Ih Izbeći
Održavanje brade nije lak zadatak. Zahteva posvećenost, upornost i znanje. Bez obzira da li ste iskusni bradonja ili ...
PROČITAJ VIŠE
Nauka o Rastu Brade i Razumevanje Faktora Koji Utiču Na Njen Rast
Nauka o Rastu Brade i Razumevanje Faktora Koji Utiču Na Njen Rast
Brada. Ona je tu već vekovima i nose je muškarci svih kultura, rasa i vera. Od drevnih Egipćana do modernih hipstera,...
PROČITAJ VIŠE
Šta Je Balzam Za Bradu i Da Li Zaista Vredi?
Šta Je Balzam Za Bradu i Da Li Zaista Vredi?
Uložio si vreme i strpljenje u gajenje brade koja bi naterala i najveće poštovaoce, ali i one koji to nisu ludi za br...
PROČITAJ VIŠE
Kako Gajiti i Nositi Bradu - Trendovi za 2023. godinu
Kako Gajiti i Nositi Bradu - Trendovi za 2023. godinu
6 najpopularnijih stilova i kako ih postići Nošenje brade je u modi već vekovima, ali trendovi se stalno menjaju. Od ...
PROČITAJ VIŠE

Ostavite komentar

Ime .
.
Poruka .

Komentari moraju biti odobreni pre objavljivanja