Nega Kože i Brade Posle Tridesete

Autor Velibor Živkov

Kada nam tridesete zakucaju na vrata počinjemo intenzivnije da brinemo o pravilnoj nezi kože lica i zdravlju uopšte. Eksperimentisanja sa preparatima su sada iza nas, dobro poznajemo svoje telo i možemo da prilagodimo svoje dnevne rutine nege kože svojim potrebama. Neki od nas se još uvek bore sa aknama, neki su fokusirani na održavanje mladalačkog izgleda i brinu o borama. Kada je u pitanju muški deo populacije, ideja da briga o izgledu kože lica ide na štetu muževnosti je danas u domenu stereotipa i jasno je da svaki savremen muškarac treba da bude takoreći negovan. Zbog toga ćemo u tekstu koji sledi izdvojiti osnovne korake nege kože i brade koji bi nakon navršene tridesete godine trebalo da budu deo dnevne rutine svakog modernog muškarca.

Nega Kože i Brade Posle Tridesete

Čišćenje kože lica

Praksa koja podrazumeva samo umivanje čistom vodom ne može biti delotvorna ukoliko nam je čista koža cilj. Čišćenje kože bi trebalo da bude uključeno u jutarnju kao i u večernju rutinu, ne bi li se uklonile mrtve ćelije i nečistoće. U osnovi je preporuka korišćenje blagog sredstva za čišćenje lica, koje ima umirujuće dejstvo, ali je vrlo važno prilagoditi ga i tipu kože. Ukoliko na primer imate masnu kožu, koristite sredstva koja sadrže glikolnu i salicilnu kiselinu. Ni u kom slučaju nemojte uzimati u obzir preparate koji sadrže alkohol, već se oslonite na sapune koji su specijalno pravljeni za negu brade i kože, koji će neće isušiti kožu lica i narušiti njenu ph-vrednost.

Mojo Beard Sapuni Za Bradu

Tuširanje i hidriranje kože

Jedna od najčešćih grešaka koje muškarci imaju tendenciju da prave je korišćenje istih preparata za lice i telo. Bitno je negu kože lica i tela primenjivati odvojeno. Odaberite adekvatan gel za tuširanje koji neće dodatno isušiti kožu tela, a za pranje kose i brade birajte šampone bez parabena, sulfata i silikona. Kožu tela nakon kupanja negujte hidratantnim mlekom i tom prilikom obratite pažnju i na mladeže, te se dodatno obratite stručnajku ukoliko primetite neke promene. U osnovi i neovisno o eventualnim promenama, neka neka redovan pregled mladeža bude sastavni deo vašeg godišnjeg sistematskog regleda, a prilikom posete dermatologu ćete moći da dobijete odgovore i na druga pitanja koja možete imati u vezi sa negom kože ili određenim specifičnim stanjima. S druge strane, koža tela je manje delikatna od kože lica, te je dovoljno da njena redovna nega podrazumeva hidriranje adekvatnim preparatom koji će ona relativno brzo upiti.

Mojo Beard Šamponi Za Bradu i Kosu

Preparati za i nakon brijanja

Brijanje samo po sebi iritira kožu i ovo je razlog zbog kojeg je koža lica kod muškaraca izložena gotovo svakodnevnom stresu, te samim time zahteva i adekvatnu negu. Prvo i osnovno pravilo jeste odlaganje tupih brijača, u cilju da se preko lica brijačem prelazi manje puta i da se dlake uklanjaju ravnomerno. Ovome takođe može doprineti i upotreba pene sa polimerima, koja će omogućiti sečivu brijača da lakše klizi. Nemojte zaboraviti da nakon brijanja nanesete balsam koji će delovati protivupalno i sprečiti reakciju kože na iritacije. Ukoliko planirate da pustite bradu, možete se suočiti sa svrabom koji neretko prati prvi period izrastanja brade. Svrab prilikom gajenja brade možete umanjiti preparatima koji će dodatno hidrirati ovaj deo lica, odnosno sapunima koji su namenjeni konkretno nezi brade.

Mojo Beard Balm and Butter

Nega brade

Brada podrazumeva dlaku koja je daleko oštrija od ostalih dlaka na telu, što je prirodna posledica brijanja. Iz tog razloga je prilikom nege brade važno fokusirati se na omekšavanje dlake, ne bismo li izbegli iritacije kože koje njena oštrina može izazvati. Bradu je važno redovno češljati i za ovo su najbolji izbor četke od konjske dlake, a u svoju dnevnu rutinu takođe uključite i ulje za bradu, koje će je dodatno omekšati i doprineti njenom prirodnom sjaju, te i mirisu. Nemojte zapostavljati oblik i formu brade i oivičite je brijačem ili trimerom, redovno uklanjajući dlačice koje rastu od prevoja podbratka ka vratu.

 Mojo Beard Oil

 Moderan muškarac posvećuje vreme svome izgledu i zdravlju, na šta se naročito stavlja akcenat nakon navršene tridesete godine života. Kada nastupi period istinske zrelost, s jedne strane nam je u cilju da odišemo pouzdanošću, dok je sa druge strane prirodno prisutna želja da održimo mladalački izgled kože. Adekvatna higijena i nega igraju značajnu ulogu na ovom planu, te ukoliko već niste, formirajte svoju dnevnu rutinu nege kože i brade i zasigurno ćete doprineti kako svome izgledu tako i svome samopouzdanju.

O autoru

Velibor Živkov je lifestyle kolumnista za Lips And Heels i The Lost Gentleman magazin. Po struci industrijski dizajner odeće ali se bavi istraživanjem online kontenta i modnog marketinga. U slobodno vreme se bavi dizajnom keramike, fitnesom i negom brade u stilu pravog milenijalca. Pratite ga na Instagramu za više modnih ideja i svakodnevnih inspiracija.

 

Povezani Tekstovi

10 Uobičajenih Grešaka u Negovanju Brade i Kako Ih Izbeći
10 Uobičajenih Grešaka u Negovanju Brade i Kako Ih Izbeći
Održavanje brade nije lak zadatak. Zahteva posvećenost, upornost i znanje. Bez obzira da li ste iskusni bradonja ili ...
PROČITAJ VIŠE
Nauka o Rastu Brade i Razumevanje Faktora Koji Utiču Na Njen Rast
Nauka o Rastu Brade i Razumevanje Faktora Koji Utiču Na Njen Rast
Brada. Ona je tu već vekovima i nose je muškarci svih kultura, rasa i vera. Od drevnih Egipćana do modernih hipstera,...
PROČITAJ VIŠE
Šta Je Balzam Za Bradu i Da Li Zaista Vredi?
Šta Je Balzam Za Bradu i Da Li Zaista Vredi?
Uložio si vreme i strpljenje u gajenje brade koja bi naterala i najveće poštovaoce, ali i one koji to nisu ludi za br...
PROČITAJ VIŠE
Kako Gajiti i Nositi Bradu - Trendovi za 2023. godinu
Kako Gajiti i Nositi Bradu - Trendovi za 2023. godinu
6 najpopularnijih stilova i kako ih postići Nošenje brade je u modi već vekovima, ali trendovi se stalno menjaju. Od ...
PROČITAJ VIŠE