Najveći Vodič Za Muške Proizvode Za Kosu

Pravi proizvodi za kosu mogu apsolutno promeniti igru brige o frizuri.

Problem je u tome što pronalaženje najboljeg proizvoda ili kombinacije proizvoda za vašu kosu može biti potraga koja traje celog života - ili barem dok vam kosa ne opadne. Ovo postaje još istinitije kada uzmete u obzir samu količinu i raznovrsnost proizvoda za oblikovanje kose koji su danas dostupni.

Sa toliko opcija, razumljivo je zašto biste se mogli jednostavno uhvatiti jedne vrste frizure i jedne vrste proizvoda i koristiti to svaki dan.

Ali sa toliko napretka na polju muške kozmetike, nikada nije bilo bolje vreme da izađete iz svoje komforne zone i proširite svoj arsenal za stilizovanje kose.

Najveći Vodič Za Muške Proizvode Za Kosu

Međutim, neće svaki proizvod biti adekvatan za svaki tip kose ili svaki stil. Neki su pogodniji za tanku ravnu kosu, dok drugi najbolje rade na gustoj kosi.

Sa ovim vodičem, cilj nam je da učinimo da vam bude malo lakše da shvatite koja vrsta proizvoda može biti dobra za vas. Objasnićemo sve vrste proizvoda za kosu, šta svaki od njih radi i za koje tipove kose je svaki od njih najbolji.

VRSTE PROIZVODA ZA STILIZOVANJE KOSE

Od pomade, preko gline do paste za kosu, ovo su proizvodi koji će vašoj kosi dodati različite stepene učvršćivanja, teksturu, volumen i sjaj.

POMADA ZA KOSU

Učvršćivanje: Srednje do visoko

Sjaj: Visoki, prirodan sjaj

Pomada je klasični proizvod za muške frizure - toliko da je reč pomada postala de facto krovni izraz za mnoge proizvode za stilizovanje muških frizura. Ali kada govorimo o pomadi, govorimo o proizvodu koji dolazi u dva oblika - na bazi ulja i na bazi vode.

POMADA NA BAZI ULJA

Pomade na bazi ulja su old-school proizvodi koji postoje od 18. veka. Napravljene su od masti ili naftnih derivata i daju vam taj sjajan, gladak izgled koji možete da začešljate na svoje mesto i da tako stoji tokom celog dana.

Ako vaša kosa ili koža glave imaju tendenciju da budu previše isušene, pomada na bazi ulja bi mogla biti pravi proizvod za vas. Pomade na bazi ulja se takođe ne suše i ne postaju tvrde nakon dugog stajanja.

Loša strana je što je pomade na bazi ulja neverovatno teško oprati sa kose. Ulje i voda se medjusobno ne mešaju, pa ćete zbog toga koristiti mnogo više šampona da biste sprali ovakvu pomadu. Nekada je potrebno i 3-4 šamponiranja da se takvi proizvodi speru sa kose. Pored toga, ovakvi proizvodi nisu na prirodnoj bazi a pojedini njihovi sastojci mogu da budu prilično štetni za kosu i kožu glave.

Možda pomada na uljanoj bazi nije proizvod koji želite da koristite svaki dan, ali ako želite retro-inspirisani combover ili pompadour frizuru, pomada na bazi ulja će vam dati autentičan izgled i osećaj.

POMADA NA VODENOJ BAZI

Većina današnjih ozbiljnih proizvodjača pravi pomade na bazi vode. To ove proizvode čini lakšim za ispiranje od pomada na bazi ulja. Današnje pomade na bazi vode nude različite čvrstoće i mogu biti mat ili visokog sjaja. Bez obzira koji stil volite, verovatno postoji pomada za vas.

Pomade na bazi vode ostavljaju kosu učvršćenom dok se suši, posebno ako ih koristite na vlažnoj kosi. Mnoge pomade će omekšati kada nekoliko puta prođete prstima kroz kosu.

Mojo Beard Pomada Za Kosu je 100% prirodan proizvod na vodenoj bazi koji se savršeno uklapa u ovaj opis. Prednost prirodnih proizvoda, na vodenoj bazi, je i taj što se može upotrebiti i veća količina prilikom nanošenja, što će obezbediti i veći ‘’hold’’. Učvršćivanje kod ove pomade je umereno a sjaj je prirodni, i pruža vam takozvani ‘’wet look’’.

ZA KOGA JE POMADA?

Pomada je odlična opcija za sve tipove kose i mogu je koristiti muškarci sa tankom i gustom kosom. Preporučujemo da koristite pomadu na kratkim i srednjim klasičnim stilovima kao što su combover, pompadour i quiff frizure. Bez obzira da li se odlučite za proizvod na bazi ulja ili vode, pomada će vam dati veoma negovan izgled.

VOSAK ZA KOSU

Učvršćivanje: Nisko do srednje

Sjaj: Srednji sjaj

Vosak za kosu napravljen je od sastojaka poput pčelinjeg voska, karnauba voska i lanolina.

Vosak je dizajniran da vam pruži srednji do visoki sjaj i lakše učvršćivanje od pomade. Tehnički, vosak možete da koristite na bilo kojoj frizuri, ali to je idealan proizvod za kreiranje neurednog, teksturiranog izgleda koji je postao popularan oko 2010.

Preporučuje se nanošenje voska na suvu kosu, fokusirajući se na područja kojima je potrebno najviše oblikovanja i kontrole. Vosak vam daje fleksibilnost da preoblikujete kosu tokom dana. Ipak, obično vam vosak za kosu neće dati toliko učvršivanja i kontrole kao neki drugi proizvodi. 

ZA KOGA JE VOSAK?

Vosak za kosu je odlična opcija za muškarce sa gušćom kosom koja prirodno ide na gore i uglavnom samostalno stoji. Koristite vosak na suvoj kosi da dodate više teksture i stvorite nemarniji izgled. Ako vam je potrebno više učvršćivanja ili želite stil koji zahteva da vaša kosa ima malo više strukturnog integriteta, neki drugi proizvod će verovatno bolje poslužiti. 

GLINA ZA KOSU

Učvršćivanje: Srednje do visoko

Sjaj: Mat / Nizak sjaj

Glina za kosu i vosak za kosu imaju dosta sličnosti, i mnoge gline za kosu se prave od pčelinjeg voska.

Hajde da stvari pojednostavimo. Vosak ima više sjaja i manje učvršćuje kosu dok je glina za kosu upravo suprotna - mat finiš i veće učvršćivanje. 

Kao i vosak, glina za kosu je idealna za kreiranje teksturiranih stilova. Međutim, to je bolja opcija za muškarce sa tanjom, ravnom kosom koja ima tendenciju da pada kada se prepusti sama sebi, jer ima veći ‘’hold’’ od voska. Da biste dobili više volumena, prilikom nanošenja gline fokusirajte se samo na korenje. Nanošenje gline na celu kosu bi otežalo kosu.

Ako vam je kosa već prirodno masna i sjajna, glina je odlična opcija da ublažite taj sjaj koji imate.

Kao i pomada, glina dobro deluje na vlažnu i suvu kosu.

Velika prednost ovog proizvoda je ako je kreiran na vodenoj bazi. To vam pruža mogućnost da u toku dana reaktivirate proizvod vlažnim rukama i sa lakoćom ponovo namestite frizuru. Mojo Beard Glina Za Kosu je jedan od takvih proizvoda.

Mojo Beard Glina Za Kosu

ZA KOGA JE GLINA?

Za svakoga sa kratkom ili srednjom dužinom kose kome je potrebno mnogo učvršćivanja, ali ne želi nikakav sjaj. Odlična je za stvaranje neurednog izgleda koji će ostati na mestu tokom celog dana.

PASTA ZA KOSU

Učvršćivanje: Visoko

Sjaj: Umeren sjaj

Pasta je odličan alat koji možete imati u svom frizerskom arsenalu. To je svestran, sveobuhvatan proizvod za stilizovanje koji se može koristiti samostalno ili u kombinaciji sa drugim proizvodima.

Pasta je dobra za skoro svaku frizuru, a potrebna vam je samo mala količina paste da dobijete i zadržite željeni stil. Prilikom stilizovanja daje vam kontrolu i fleksibilnost, a kosi dodaje volumen i teksturu - posebno ako je nanesete pre sušenja.

Većina pasti je na vodenoj osnovi, što ih čini lakim za ispiranje i neće se zgrušavati (što olakšava oblikovanje kose tokom dana). Ako odaberete pastu koja je gušća od drugih, trljanje između dlanova će je omekšati i olakšati ravnomernu distribuciju po kosi.

Mojo Beard Pasta Za Kosu je prirodni proizvod na vodenoj bazi koji će obezbediti maksimalan ‘’hold’’ koji će vašu frizuru zadržati veći deo dana u izvornom obliku. Sa vlažnim dlanovima ćete uvek lako reaktivirati pastu i ponovo dobiti lep prirodan izgled vaše kose.

Mojo Beard Pasta Za Kosu

ZA KOGA JE PASTA?

Svako može da koristi pastu, ali muškarci sa tanjom kosom će imati koristi od visokog učvršćivanja i fleksibilnosti koje pasta pruža. Može se koristiti samostalno ili sa drugim proizvodima za teksturiranje kao što je Sea Salt Spray, kako bi se dodalo još više volumena.

STYLING BALZAM ZA KOSU

Učvršćivanje: Nisko do srednje

Sjaj: Nizak do srednji sjaj

Balzami za oblikovanje su relativno novi proizvodi i pokrivaju mnogo prostora u pogledu onoga što nude za kosu.

Neki balzami su više kremasti i imaju svojstva kondicionera sa malim učvršćivanjem, dok drugi balzami smanjuju snagu kondicioniranja i više se fokusiraju na ‘’hold’’.

Balzami će vam generalno dati veoma fleksibilan finiš koji ne učvršćuje kosu previše. 

ZA KOGA JE BALZAM?

Muškarci sa kratkim i srednjim dužinama i svih tipova kose mogu koristiti balzam za oblikovanje. 

FIBER (VLAKNO) PASTA ZA KOSU

Učvršćivanje: Visoko

Sjaj: Nema sjaja

Vlakna su veoma jaka i savitljiva. Proizvod je obično veoma gust i nekako podseća na osušeni vosak i ima lepljivost koja dodaje volumen vašoj kosi.

Vlakna generalno ne pružaju nikakav sjaj, pa su fantastičan proizvod za neuredan izgled.

Najbolje vreme za nanošenje vlakana je kada vam je kosa suva. Ovakvi proizvodi su dobri za upotrebu na gustoj kosi, ali ako tražite proizvod koji se bolje češlja, možda ćete želeti da umesto toga isprobate glinu za kosu.

Morate znati ovo o fiber pastama – to je besmislen proizvod za stilizovanje, za muškarce koji žele da im se kosa ne pomera tokom dana. Sa vlaknima, vaša frizura ostaje zaključana dok je ne isperete. Takodje, ispiranje često može potrajati i zahtevati više šamponiranja.

Rad sa fiber pastama može biti težak, tako da one često dolaze i u drugim oblicima, kao što su pene, voskovi i kreme od vlakana.

Muškarci koji vode računa o tome šta stavljaju na glavu će sigurno zaobići ovakve proizvode jer se ne prave od prirodnih sastojaka. Naprotiv, fiber paste često (mada nije pravilo) sadrže sastojke koji će podstaći stvaranje peruti i uticati na brže opadanje kose.

ZA KOGA SU VLAKNA?

Muškarci sa kratkim ili srednjim frizurama koji žele da dodaju teksturu prirodnog izgleda bez sjaja. Vlakna odlično deluju na gustoj kosi jer je potrebno manje proizvoda za oblikovanje i održavanje stila. 

KREMA ZA KOSU

Učvršćivanje: Nisko

Sjaj: Slab do srednji sjaj

Kreme za kosu imaju niz prednosti. Daju vašoj kosi fleksibilnost i snagu, a istovremeno pružaju nisko učvršćivanje koje nema krutost gela, masnoću voska ili uljane pomade.

Kreme se uglavnom sastoje od ulja i aminokiselina koje pružaju snažan, ali fleksibilan, prirodan izgled. Neke deluju i kao regenerator pomažući hidriranju kose.

U pogledu teksture, kreme se kreću između laganih losiona i onih koji imaju konzistenciju poput voska. A neke imaju jači ''hold'' u odnosu na druge, pa je neophodno da definišete šta želite da postignete korišćenjem krema, kao i frizuru koju želite. 

ZA KOGA JE KREMA? 

Jedna od glavnih prednosti kreme za stilizovanje je da kosi srednje dužine daje zdraviji izgled i prirodni sjaj. To može biti posebno korisno za kovrdžavu kosu kojom je teško upravljati. Možete ih koristiti da namestite kosu u određenom stilu/smeru i da ukrotite tvrdoglave zalutale dlake.

Krema za kosu je odlična opcija i za muškarce sa tankom kosom koji ne vole da često koriste proizvode za kosu . Krema je dovoljno lagana da se osećate kao da uopšte ne nosite nikakav proizvod.

STYLING PUDER ZA KOSU

Učvršćivanje: Nisko

Sjaj: Slab sjaj

Puderi za stilizovanje su još uvek relativno novi, ali su stekli popularnost zbog lakoće upotrebe i mogućnosti upotrebe na suvoj kosi.

Puderi za teksturu sadrže materijal sličan silikonu koji se zove silicijum silikat koji se lepi za vlakna kose i stvara veći volumen izazivajući trenje između vlakana. Puderi za teksturu takođe upijaju višak ulja iz kose, što takođe pomaže u povećanju volumena.

Neki puderi mogu delovati tako da vaša kosa bude malo kruta, a ako imate grubu kosu koja ima tendenciju da bude suva, puder za stilizovanje možda nije najbolji proizvod za vas. 

Pored toga, puderi za kosu nisu proizvodi na prirodnoj bazi pa ih je bolje izbegavati ukoliko vodite o tome računa, naročito jer postoje sasvim dobre prirodne alternative ovom proizvodu. Silikonski prah je poznat kao veoma otrovan sastojak.

ZA KOGA JE PUDER?

Za muškarce sa finom, ravnom kosom koji žele da dodaju teksturu i volumen. Puder najbolje funkcioniše na frizurama kratke i srednje dužine , ali videli smo i muškarce sa tankom dugom kosom koji su takođe uspeli da se dobro snadju sa ovakvim proizvodima.

SEA SALT SPRAY (MORSKA SO)

Učvršćivanje: Nisko

Sjaj: Slab sjaj

Malo proizvoda za frizure je tokom prošle godine privuklo toliko pažnje kao sprej od morske soli - i to sa dobrim razlogom.

Svetski trendovi diktiraju opušteniji stil, nošenje veće garderobe, široki džins…

Isto važi i za vašu kosu - duga, raspuštena uz prirodan izgled.

Sprej od morske soli daje vašoj kosi samo finalni izgled i za razliku od pomade ili gline, sprej od morske soli ostavlja vašu kosu mekom i slobodnom da se kreće.

Mojo Beard Se Salt Spray čini tri stvari izuzetno dobro - dodaje teksturu i volumen, poboljšava prirodno kovrdžanje kose i pomaže u uklanjanju ulja i toksina iz kose.

Mojo Beard Sea Salt Spray

Kako se ulje i ostali proizvodi akumuliraju na kosi i temenu, dlake postaju teške i otežane. Pored toga, što je kosa masnija, to se vlas kose više skuplja i postaje slepljena i beživotna. Sprej od morske soli pomaže u uklanjanju viška masnoće, omogućavajući pramenovima kose da budu lakši i nezavisniji jedan od drugog. Naravno, ovo omogućava veći volumen jer dlake nisu opterećene uljem.

So pomaže u teksturiranju kose, dok glina, koja je neizostavni sastojak ovog proizvoda, pomaže prilikom učvršćivanja.

Svaki od ključnih sastojaka Mojo Beard Sea Salt Spray - magnezijum sulfat, magnezijum hlorid, aloja i kaolin pomažu u uklanjanju toksina, prljavštine i ostataka sa temena i kose. Ovo vam može omogućiti više vremena između pranja šamponom, što zapravo može pomoći vašoj kosi da zadrži više prirodne vlage.

Aloja je, posebno, poznata po svojim antiinflamatornim svojstvima, a mnogi korisnici Mojo Beard spreja sa morskom soli navode da im je pomogla da spreče i kontrolišu perut. Mojo Beard Sea Salt Spray sadrži optimalnu količinu soli pa je pogodan za više tipova kose. 

Kao i svi proizvodi za oblikovanje kose, sprej od morske soli neće biti idealan izbor baš za svakoga. So ima efekat isušivanja, pa  korišćenje proizvoda sa većim sadržajem soli nekima neće prijati. Ako vaša kosa ima tendenciju da bude izuzetno suva, sprej od morske soli nije idealan proizvod za vas.

S druge strane, ako imate previše masnu kožu glave, sprej od morske soli će biti savršen za vas jer će vam pomoći da uklonite deo viška masnoće.

Napomena: Sea Salt Spray je neophodno dobro promućkati pre svakog korišćenja.

ZA KOGA JE SEA SALT SPRAY?

Muškarci sa kratkim, srednjim i dugim frizurama mogu koristiti sprej od morske soli. Za kratke frizure, najbolje je koristiti u kombinaciji sa drugim proizvodom, kao što je pasta, pomada ili glina za stilizovanje. Za duže frizure, zaista pomaže u dodavanju malo kontrole i prirodnog protoka dok pojačava i volumen vaše kose.

GEL ZA KOSU

Učvršćivanje: Srednje do super visoko

Sjaj: Srednji do super visoki sjaj

Verovatno ste koristili gel u nekom trenutku svog života, posebno ako ste odrasli u 80-im i 90-im godinama kada je tvrda, šiljata kosa bila zakon.

Na žalost, gel za kosu još uvek pokušava da se oporavi od svoje jezive prošlosti kada se većina gelova za kosu pravila sa alkoholom. Ovim gelovima potrebna je vlaga iz kose i temena pa  kosu ostavljaju suvom, lomljivom i tvrđom od kacige.

Na žalost, nije lako pronaći gelove za kosu bez alkohola, u različitim jačinama učvršćivanja, formulisane za različite tipove kose.

Današnji gelovi deluju više kao gnjecavi rođaci pomade, dajući vam gladak, mokar izgled koji može biti mastan koliko ne možete ni da zamislite. Ne želite mokar izgled? Pa, na raspolaganju je i dosta mat gelova. Poenta je da su gelovi evoluirali, pa ih nemojte totalno zanemariti - samo pre kupovine dobro pročitajte spisak sastojaka. 

ZA KOGA JE GEL?

Za muškarce kratke do srednje dužine kose koji žele dodatni sjaj. Čak i muškarci sa dužom kosom mogu pronaći gel koji im odgovara na današnjem tržištu. Muškarci sa zaista gustom kosom izvući će maksimum iz gela, dok će muškarci sa tanjom kosom verovatno želeti da ga ostave na polici.

PENA ZA KOSU

Učvršćivanje: Srednje do visoko

Sjaj: Srednji do visoki sjaj

Pena nema ulični kredibilitet ili popularnost koju je imala 80-ih kada biste je vidjali kako se koristi na širokom spektru različitih stilova „dugačke kose“. Poput gela, pene su nastavile da se razvijaju i one su pomalo „tajni sastojak“ među slavnim stilistima.

Jedna stvar koju treba imati na umu u vezi sa penom je da se koristi u veoma malim količinama. Sve što vam treba je količina veličine loptice za golf da se ravnomerno rasporedi po kosi.

Hemijska jedinjenja zvana polimeri, sadržana u peni, okružuju pramenove kose kako bi im pružila potpuniji izgled. Pronaći ćete i neke pene sa sastojcima kao što je ruzmarin koji pomažu u lečenju gubitka kose, što je svojevrsni paradoks, obzirom da su osnovni sastojci svake pene hemijska jedinjenja koja uglavnom doprinose opadanju kose.

Jedna od pozitivnih strana pene za kosu je da pruža i volumen i kontrolu. Definitivno pomaže da vašu frizuru držite na mestu bez masnog izgleda.

Da biste maksimalno povećali volumen koji dobijate od pene, dodajte je prvenstveno u koren kose a zatim lagano distriburajte proizvod prema vrhu dlake. Za nanošenje pene počnite sa čistom, vlažnom kosom. Utrljajte penu između dlanova, a zatim rukama i prstima prelazite po kosi dok je svu ne rasporedite. Koncentrisanjem na koren dlake dok nanosite penu pomaže da se osigura da kosa nećete imati nikakvu masnoću.

Nakon ravnomerne distribucije pene, kosu možete osušiti fenom da biste dobili uglađeni izgled sa većim volumenom, ili je možete ostaviti da se osuši na vazduhu da biste dobili ''wet look''.

Napomena: od svih proizvoda za stilizovanje o kojima se govori u ovom članku, pena je verovatno najteža za pravilno korišćenje. Ako vam kosa postane kruta od pene, verovatno je koristite previše.

ZA KOGA JE PENA? 

Muškarci sa srednjom i dugom kosom mogu imati koristi od pene – ako je koriste ispravno. Kao i za gelove, pronalaženje prave pene za vaš tip kose je pola bitke. Druga polovina bitke je smišljanje kako da je pravilno nanesete na kosu.

LAK ZA KOSU

Učvršćivanje: Od niskog do visokog

Sjaj: Nizak do visok sjaj

Nekada je lak za kosu bio možda najpopularniji proizvod za oblikovanje kose koji postoji. Iako sada ima lošu reputaciju, jer nije prirodan proizvod i sadrži dosta nepopularnih hemijskih sastojaka, mora se priznati da je svestran proizvod koji radi na različitim frizurama.

Sprej lak za kosu

Među mnogim atributima spreja za kosu je i taj što ga možete koristiti samostalno ili u kombinaciji sa drugim proizvodima za oblikovanje kose, kao što su pasta ili pomada. Ali tamo gde će lak za kosu zaista da zablista je završni dodir koji će da pruži vašoj frizuri.

Sprej za kosu daje volumen vašoj kosi i pomaže u održavanju volumena ako imate tanku kosu. On je spas u vreme kada je napolju visoka vlažnost vazduha, što može lako učiniti da vaša frizura postane mlitava.

Još jedna stvar koju treba znati o spreju za kosu je da dolazi u tri vrste učvršćivanja:

Fleksibilno učvršćivanje

Fleksibilni sprejevi za učvršćivanje pružaju najmanji ‘’hold’’. Odlični su za duže frizure u kojima želite da zadržite prirodni sjaj vaše kose, a da pritom sprečite kovrdžavost.

Srednje učvršćivanje

Ova vrsta spreja za kosu je pogodna za frizure kojima je potreban volumen, ali ne previše čvrstine.

Maksimalno učvršćivanje

Ako želite da vaša kosa ostane na mestu tokom dana, naprskajte je lakom nekoliko puta za maksimalno učvršćivanje. Tako ćete sigurno zaključati definiciju i teksturu svoje frizure. 

ZA KOGA JE LAK?

Za muškarce sa tanjom kosom srednje dužine koji žele da dodaju malo više izdržljivosti svom stilu. Koristan je kao završni detalj prilikom pravljenja komplikovanijih frizura.

PROIZVODI ZA HIGIJENU I NEGU KOSE 

Uopšteno govoreći, sami proizvodi za stilizovanje neće vam dati frizuru koju želite. Ovo postaje sve istinitije kako vaša kosa postaje duža.

Pravilna nega će uveliko pomoći da vaša kosa izgleda i oseća se najbolje.

Ovaj deo teksta će obuhvatiti nekoliko dodatnih proizvoda koji nisu baš proizvodi za oblikovanje, ali ih je dobro imati u svom arsenalu.

ŠAMPON ZA KOSU

Jedna od prednosti prirodnog šampona za kosu, a koja je najočiglednija, jeste da tačno znate čemu se izlažete. Pored ekološki prihvatljivih sastojaka, prelazak na prirodni šampon potencijalno može pomoći vašem temenu i kosi da izgledaju zdravije.

Konvencionalni sastojci običnih šampona pomažu da se kosa oslobodi prljavštine, ali takođe mogu da skinu sa kose i kože glave prirodna ulja - sebum. Iako ne želite da šetate okolo sa masnom kosom, zadržavanje dela prirodnog ulja vaše kože je dobro i može sprečiti preterano sušenje dlake, zbog kojeg obično prvo teme počinje da svrbi, a zatim kosa postaje oštra i krajevi dlake počinju da se cepaju.

Mojo Beard Šampon Za Kosu je prirodni preparat koji je kreiran bez parabena, sulfata, silikona i veštačkih mirisa. Bez obzira za koji se šampon odlučite, ovi sastojci se nikako ne smeju naći u njegovom sastavu, obzirom na sve negativne efekte koje ostavljaju i tokom kratkotrajnog, a naročito tokom dugoročnog korišćenja. Negujući sastojci prirodnih šampona nadoknadjuju uklonjen sebum i jačaju koren dlake. 

Mojo Beard Hair Shampoo

Glavna razlika koju ćete primetiti kod prirodnog šampona je u tome što ne peni na isti način kao vaš stari šampon, pošto agensi za penu nisu tu. To ne znači da ne čisti kosu ili da treba da koristite više šampona nego inače. Umesto toga, dodavanje malo vode nakon što ste počeli da nanosite svoj prirodni šampon može pomoći u stvaranju pene. Možete ga čak i unapred razblažiti kombinovanjem vode i šampona u rezervnoj bočici, što olakšava brzo korišćenje.

Takođe je korisno pratiti uputstva na etiketi i zapravo „ponoviti“ nakon što isperete, naravno, samo ako postoji potreba, odnosno ako je kosa izuzetno zaprljana. Prilikom drugog šamponiranja, primetićete da kosa peni više nego kod prvog. Bitno je pomenuti da je ovakve proizvode uvek neophodno dobro promućkati pre korišćenja.

KONDICIONER ZA KOSU

Regenerator koji se ne ispira je samo to - regenerator koji ostavljate u kosi dok ne dođe vreme za ponovno pranje. Odličan je za ljude kojima je potrebna dodatna količina vlage i hidratacije. Ako imate suvu kosu, kovrdžavu kosu ili kosu koja se teško kontroliše, regenerator koji se ne ispira je neophodan.

Regenerator koji se ne ispira je obično manje gust od svog kolege za ispiranje i ima mnoštvo prednosti:

Hidrira teme i kosu - duboko prodire u folikul dlake i napuni ga vlagom. Ova dodatna vlaga će pomoći u borbi protiv suve, kovrdžave kose čineći je glatkom, sjajnom i zdravijom.

Raspetljava kosu - omogućujući dodatno „klizanje“ između pramenova kose, regenerator koji se ne ispira pomaže u raspetljavanju kose nakon tuširanja.

Olakšava oblikovanje kose - kada je vaša kosa hidrirana i zdrava, lakše je upravljati njom tokom procesa stilizovanja. Dakle, bez obzira da li radite brzo feniranje ili koristite druge proizvode da biste postigli specifičan izgled, regenerator koji se ne ispira će vam pomoći da postignete svoje stilske ciljeve.

Zaštita od oštećenja (od okoline i toplote) - regenerator koji se ne ispira pruža dodatni sloj zaštite za kosu. Ovaj dodatni sloj pomaže u zaštiti od faktora okoline kao što su UV zraci, koji mogu učiniti da kosa izgleda kao da je bez sjaja, ili od hlora iz bazena, koji će isušiti kosu. Takođe štiti od toplotnog oštećenja od vašeg fena i drugih vrućih alata za oblikovanje kose, poput pegle za kosu.

DETANGLER - SPREJ/KREMA ZA RASPETLJAVANJE KOSE

Sprejevi ili kreme koji pomažu u raščešljavanju zamršene dlake i čvorova. Većina regeneratora koji se ne ispiraju, takođe mogu da rade i kao sredstvo za raspetljavanje. Ipak, postoje posebno formulisani detangleri koji su napravljeni za te dosadne čvorove.

Neophodno je pravilno i nežno raspetljati kosu. Umršena kosa je podložna oštećenju i lomljenju, što dovodi do ispucalih vrhova, kovrdžanja kose i, ako je kosa dovoljno jaka, čak i do gubitka kose.

Preporuka je da počnete da raspetljavate kosu od dole, polako radeći prema vrhu glave. Pokušaj da izvučete klupko od gore, samo će učiniti čvor čvršćim, težim za izvlačenje i oštetiće kosu.

Sredstva za raspetljavanje sadrže sastojke koji pomažu u podmazivanju dlačica u čvoru ili sastojke koji privremeno stanjuju dlaku. Kada su folikuli podmazani, oni mogu lakše proklizati jedan pored drugog, što olakšava iskliznuće iz čvora. Ako se kosa malo stanji, dolazi do sličnog efekta i dlačice imaju više prostora za raspetljavanje.

ZAŠTITA OD TOPLOTE

Sada znamo da toplota može igrati značajnu ulogu u oštećenju kose. Oslobadja kosu od vlage i može uzrokovati pucanje na spoljnom sloju kose, čineći je mnogo osjetljivijom na oštećenja. Dakle, kada koristite grejne elemente u svojoj rutini kreiranja frizure, od suštinskog je značaja da koristite proizvod za zaštitu od toplote kako biste umanjili štetu nanetu vašoj kosi.

Sredstva za zaštitu od toplote često dolaze u obliku spreja, kreme ili seruma koji se nanose na suvu ili vlažnu kosu pre stilizovanja. Prekrivaju dlake i pružaju dodatni sloj koji štiti kosu od toplote bilo kojeg alata koji koristite. Oni pomažu u zaštiti od toplotnog oštećenja, ali samo do određene tačke. Nikada ne fenirajte kosu predugo, na najvišoj temperaturi i držite fen na udaljenosti od minimum 15 santimetara od kose (osim ako ne koristite difuzor).

Zaštita Kose Od Toplote

SUVI ŠAMPON ZA KOSU

Suvi šampon dolazi u obliku praha ili u obliku aerosolnog spreja. To je spas za muškarce sa dugom kosom koja se brzo masti.

Kako vam kosa postaje duža, obično ne želite da je perete običnim šamponom više od nekoliko puta nedeljno. Neki muškarci imaju čak šest ili sedam dana između pranja (isto važi i za žene). Prečesto šamponiranje može isušiti teme i kosu, ostavljajući dlaku dodatno kovrdžavom. 

Suvi šampon je proizvod za lagano čišćenje kose bez potrebe za vlažnim pranjem.

Suvi šampon ne bi trebalo da se koristi kao jedini proizvod za pranje, već da obezbedi lagano čišćenje i ukloni višak ulja između redovnih pranja.

SERUM ZA KOSU

Serumi za kosu pomažu u pružanju mekoće i sjaja i čak mogu zaštititi vašu kosu od izlaganja suncu i zagađivača kao što su prašina i prljavština.

Mnogi ljudi takođe biraju serum za kosu jer pomaže u lečenju suve i oštećene kose i čini kosu glatkom i svilenkastom. Za muškarce sa dužom kosom, serum je odličan za kontrolu lepršavosti i tvrdoglavih zalutalih dlaka za koje se čini da uvek nasumično lete.

Serum za kosu je najbolje naneti na mokru kosu. U većini slučajeva, trebaće vam samo nekoliko kapi. Kada ga nanesete, očešljajte kosu pokretom nadole da biste se rešili zapetljavanja. Na kraju, osušite kosu da biste dobili željenu frizuru.

ULJE ZA KOSU

Proizvodi kao što je arganovo ulje su decenijama omiljeni za ljude sa dugom kosom. Ali upotreba ulja za kosu datira još od starih Egipćana. Iako tehnički nisu alat za stilizovanje, ulja za kosu imaju nekoliko prednosti.

Mojo Beard Argan Ulje Za Kosu

Ulja za kosu se koriste za ishranu i poboljšanje ukupne snage i stanja vaše kose. Sadrže velike količine masnih kiselina, koje zamenjuju lipide u vašoj kosi kada počinje da postaje zaista tanka i sklona pucanju. Kosa se cepa kada se iscrpe lipidi.

NAJBOLJI PROIZVODI ZA SVAKI TIP KOSE 

NAJBOLJI PROIZVODI ZA RAVNU KOSU

Jedna od prednosti ravne kose je ta što će vam skoro svaki proizvod za oblikovanje odgovarati. Koji ćete izabrati zavisi od vaše frizure. Međutim, ravna kosa može izgledati pomalo tanka, tako da ne škodi da odaberete proizvod koji dodaje volumen. Pomade i gelovi daju vam mokri izgled, dok glina i vosak daju prirodan izgled mat završnice sa više volumena.

NAJBOLJI PROIZVODI ZA TALASASTU KOSU

Pomade i kreme dobro deluju na muškarcima sa talasastom kosom jer imaju visoku vlažnost i pružaju blago vlažnu završnicu. Sa druge strane, želećete da izbegavate proizvode koji mogu da isuše vašu kosu.

NAJBOLJI PROIZVODI ZA KOVRDŽAVU KOSU

Kovrdžava kosa ima tendenciju da se brzo suši, tako da je potrebno da probate sa proizvodima koji dodaju vlagu. Kovrdže su najbolje kada se ostave slobodne, pa se zbog toga odlučite za proizvode sa malim učvršćivanjem koji pomažu u ublažavanju kovrdžanja i puštaju da vaše lokne urade svoje. Pomade i paste mogu dobro da funkcionišu.

NAJBOLJI PROIZVODI ZA TANKU KOSU

Proređena kosa može izazvati dosta anksioznosti kod muškaraca jer može biti znak ćelavosti. Iako možda nije vreme za paniku – jer stopa ćelavosti varira od osobe do osobe – trebalo bi da se fokusirate na volumen i teksturu. Proizvodi na bazi vode najbolje funkcionišu jer nisu preteški i neće otežati kosu. Zbog toga su pomade za kosu, paste i kreme tipično dobar izbor. Sprej od morske soli je još jedna odlična opcija, posebno ako vam je kosa masna. Vosak i glina su često preteški za tanku kosu. 

Mojo Beard Pasta Za Tanku Kosu

NAJBOLJI PROIZVODI ZA GUSTU KOSU

Na mnogo načina, muškarci sa gustom kosom su dobili na lutriji za kosu. Ali, ako ste toliko blagosloveni, trebaće vam i proizvod sa snažnijim učvršćivanjem da biste tu raskošnu frizuru zadržali na mestu. Pomade, gline i paste pružaju potrebnu vrstu učvršćivanja, dok nekoliko prskanja slanog spreja pruža dodatnu čvrstinu i održava teksturu. 

NAJBOLJI PROIZVODI ZA KRATKU KOSU

Većina proizvoda za stilizovanje odgovara muškarcima sa kraćim frizurama, ali trebalo bi da se fokusirate na proizvode koji pružaju teksturu.

NAJBOLJI PROIZVODI ZA DUGU KOSU

Kako vam kosa postaje sve duža, postepeno se odmičite od proizvoda koji nude mnogo čvrstine i umesto toga se usredsredite na proizvode koji su malo drugačije formulisani. Lagani proizvodi sa niskim ‘’holdom’’, poput spreja sa morskom soli su odličan izbor.  Regeneratori, serumi i ulja koji se ne ispiraju takođe mogu biti korisni u održavanju hidratacije vaše kose i doprineti da izgleda sjajno.

ZAKLJUČAK

Zaista nije lako odabrati idealan proizvod kada je ponuda toliko velika. U ovom tekstu smo pokušali da objasnimo većinu toga ali smo sigurni da i dalje ima vas koji se niste prepoznali medju ovim redovima. Nadamo se da smo barem uspeli da vam suzimo pretragu, a jedini preostali savet koji bismo mogli da vam damo je - ČITAJTE SASTOJKE PROIZVODA!

U ovako obimnoj ponudi, čak iako niste sigurni kakav vam proizvod odgovara, trudite se da pre svega budete bezbedni. Korišćenjem prirodnih preparata ćete to sigurno postići.

 

 

Povezani Tekstovi

18 Profesionalnih Saveta Za Negu Kose Koje Svaki Muškarac Mora Da Zna
18 Profesionalnih Saveta Za Negu Kose Koje Svaki Muškarac Mora Da Zna
Nema sumnje da je kosa važan deo ukupnog izgleda svakog muškarca. Toliko toga treba uzeti u obzir – stil, dužinu, kad...
PROČITAJ VIŠE
Prirodni Proizvodi Bez Kojih Se I Najveće Muškarčine Teško Mogu Smatrati Frajerima
Prirodni Proizvodi Bez Kojih Se I Najveće Muškarčine Teško Mogu Smatrati Frajerima
I 3 Ključna Razloga Zašto Ih Morate Imati Može se reći da smo već naše čitaoce navikli na tekstove koji izgledaju pop...
PROČITAJ VIŠE
Nega Kože i Brade Posle Tridesete
Nega Kože i Brade Posle Tridesete
Autor Velibor Živkov Kada nam tridesete zakucaju na vrata počinjemo intenzivnije da brinemo o pravilnoj nezi kože lic...
PROČITAJ VIŠE
Prirodni Šamponi Za Bradu i Kosu
Prirodni Šamponi Za Bradu i Kosu
Briga o bradi jednako je važna kao i briga o kosi. Ako želite bujnu bradu koja se izdvaja od većine drugih, moraćete...
PROČITAJ VIŠE

Ostavite komentar

Ime .
.
Poruka .

Komentari moraju biti odobreni pre objavljivanja