< 7 Grešaka Koje Mogu Štetiti Vašoj Bradi – Mojo Beard

7 Grešaka Koje Mogu Štetiti Vašoj Bradi

Svako ko nosi bradu zna da je teško držati ruke podalje od nje. Da li je to problem? Ne. Da li bi moglo da postane problem? Verovatno da.

Ako niste pažljivi, vaša brada može postati žrtva mnogih loših navika a neke od njih mogu dovesti do oštećenja dlake. Iz tog razloga je važno znati koje su to greške koje najviše štete našim bradama i kako ih možemo izbeći. Poslednja stvar koju biste želeli je da vas loše navike dovedu do toga da morate da obrijete bradu.

Neredovno pranje brade

Neredovno čišćenje brade mojo beard

U toku svakog dana lice je izloženo različitim uticajima, a u zavisnosti od toga gde živimo i čime se bavimo, neki od tih uticaja mogu ostaviti traga na našim bradama. Hladni zimski dani ili velike vrućine svakako su neki od njih i zato uvek moramo znati kako bi trebalo da se ponašamo kada smo izloženi takvim vremenskim uslovima.

Takođe, ostatci hrane i pića u našim bradama nikako nisu delotvorni jer se na taj način stvara sredina pogodna za razvoj bakterija. 

Iz tog razloga je bitno čistiti bradu svakodnevno i nikada ne dozvoliti da vam brada bude prljava i neuredna.

Korišćenje pogrešnih preparata za bradu

Korišćenje pogrešnih preparata mojo beard

Nikada nemojte koristiti običan šampon za pranje brade. Ako imate mogućnosti, nemojte ga koristiti ni za kosu. Obični šamponi u sebi sadrže širok spektar deterdženata, za razliku od onih namenjenih za pranje brade koji su napravljeni od prirodnih sastojaka.

Mnogi obični šamponi ne sadrže etarska ulja, a i ako ih sadrže, pored toga u sastavu imaju i gomilu aditiva koji anuliraju dejstva tih ulja. Redovnim korišćenjem ovih šampona i sapuna može doći do bržeg isušivanja brade i nastanka peruti. Na kraju, ovo će dovesti do toga da dlaka postane krta i podložnija oštećenjima.

Nepravilno sušenje brade

Nepravilno sušenje brade mojo beard

Mnoge Bradonje ne razmišljaju o tome, ali sušenje brade je veoma bitno.

Idealno je da bradu sušite suvim peškirom, ali vodite računa da je ne trljate previše jako. Posle svakog kupanja dobro je koristiti buter za bradu ili neki od proizvoda koji će hidrirati kožu i vratiti dlaci prirodna ulja koja su kupanjem skinuta. Nikada nemojte pustiti bradu da se sama suši jer će na taj način dlaka postati još osetljivija.

Mnoge Bradonje, uključujući i mene, koriste fen za sušenje brade. Nikakav problem, samo vodite računa da vazduh ne bude previše vruć i da fen ne približavate previše bradi.

Nezdrava ishrana

Nezdrava ishrana je štetna za bradu mojo beard

Kako će vam brada izgledati u velikoj meri zavisi od toga šta jedete. Ukoliko želite da brada izgleda zdravo i da bolje i pravilnije raste, budite spremni da se odreknete, pre svega, brze hrane ali i ostale nezdrave ishrane koja je štetna za ceo organizam a ne samo za bradu.  Zdrava i uravnotežena ishrana će osigurati da brada raste brže i da bude jača i punija.

Nedostatak folne kiseline, nedostatak biotina i opšti nedostatak zdravlja ne čine nikakvu uslugu vašoj dlaci ni na glavi ni na licu.

Grubo ophođenje i čupanje brade

Grubo ophođenje i čupanje brade mojo beard

Ovo obično počinje kao sitnica ali vrlo lako preraste u ozbiljan problem. Ako često dirate bradu i imate naviku da uvrćete dlake, znajte da to može dovesti do oštećenja koja se ne mogu popraviti nikakvim preparatima. Može vam se desiti da dlake opadnu samo na tim mestima i da se pojave rupe na bradi koje će na kraju verovatno dovesti do brijanja.

Četkanje brade je sasvim normalno, čak i preporučljivo, ali je bitno da to ne radite previše često. Takođe, koristite uvek četke od prirodne dlake jer su one mnogo bolje i za kožu i za dlaku. Isto važi i za češljeve. Plastični češljevi stvaraju više trenja pa ćete korišćenjem istih često osetiti statički elektricitet, što nekada može biti vrlo neprijatno. Korišćenjem češljeva od drveta ili roga sigurno ćete izbeći takve situacije.

Svakodnevno pranje brade

Svakodnevno pranje brade mojo beard

Pitajte bilo kog dugobradog muškarca i svaki će vam reći da je ključ uspeha u gajenju dugačke i zdrave brade pravilno korišćenje preparata za bradu i odlaganje šampona. Naravno, niko ne kaže da treba zapostaviti higijenu, suština je samo u tome da se brada češće pere samo mlakom vodom a ne šamponom ili sapunom. Pranje sapunom ili šamponom svedite na maksimalno tri puta nedeljno.

Neke bradonje rade na takvim poslovima da im se brada na radnom mestu svakodnevo zamasti ili nakupi prašine. U tom slučaju je pranje šamponom ili sapunom neizbežno, ali je samo bitno odabrati sapun koji je po svom sastavu negujući, nikako čistač.

Izbegavajte trimovanje brade

Trimovanje brade mojo beard

Srećni smo što smo odložili brijače i trimere i to je OK. Ali bitno je znati da je dlaka brade obično najzdravija u najranijim fazama, a to važi za sve tipove brade. Što duže dlaka raste, više je podložna vremenu i elementima koji nas okružuju.

Podrezivanje ispucalih krajeva i dlačica koje štrče je odličan način za održavanje zdravog rasta. Takve zahvate u većini slučajeva možete obavljati i sami ali nemojte izbegavati odlazak kod berberina. Tu možete naučiti korisne trikove i dodatno sebi olakšati rutinu sređivanja brade.

Preporučujemo vam da na OVOM LINKU pogledate naš YouTube kanal, gde ćete pronaći video uputstva za korišćenje proizvoda za negu brade.

Povezani Tekstovi

10 Uobičajenih Grešaka u Negovanju Brade i Kako Ih Izbeći
10 Uobičajenih Grešaka u Negovanju Brade i Kako Ih Izbeći
Održavanje brade nije lak zadatak. Zahteva posvećenost, upornost i znanje. Bez obzira da li ste iskusni bradonja ili ...
PROČITAJ VIŠE
Nauka o Rastu Brade i Razumevanje Faktora Koji Utiču Na Njen Rast
Nauka o Rastu Brade i Razumevanje Faktora Koji Utiču Na Njen Rast
Brada. Ona je tu već vekovima i nose je muškarci svih kultura, rasa i vera. Od drevnih Egipćana do modernih hipstera,...
PROČITAJ VIŠE
Šta Je Balzam Za Bradu i Da Li Zaista Vredi?
Šta Je Balzam Za Bradu i Da Li Zaista Vredi?
Uložio si vreme i strpljenje u gajenje brade koja bi naterala i najveće poštovaoce, ali i one koji to nisu ludi za br...
PROČITAJ VIŠE
Kako Gajiti i Nositi Bradu - Trendovi za 2023. godinu
Kako Gajiti i Nositi Bradu - Trendovi za 2023. godinu
6 najpopularnijih stilova i kako ih postići Nošenje brade je u modi već vekovima, ali trendovi se stalno menjaju. Od ...
PROČITAJ VIŠE

Ostavite komentar

Ime .
.
Poruka .

Komentari moraju biti odobreni pre objavljivanja